Proceduri Vamale la Export în Republica Moldova

Proceduri Vamale la Export

1. Înregistrarea Exportatorului:

Pentru a exporta, companiile trebuie să fie înregistrate la Serviciul Vamal al Republicii Moldova. Această înregistrare este necesară pentru a obține un cod de înregistrare vamală si statutului de Exportator Aprobat.

Înregistrarea agentului economic în Sistemul Informațional al Serviciului Vamal urmează să fie efectuată preventiv efectuării primei tranzacții comerciale. Cererea se depune, pe suport de hârtie sau în format electronic cu aplicarea semnăturii electronice, la biroul vamal în raza de activitate a căruia este înregistrată adresa juridică a persoanei juridice sau persoanei fizice. Cererile să fie semnate de către conducătorul întreprinderii, de către persoana fizică în cauză, sau persoanele care îi reprezintă împuternicite legal.

La cerere să fie anexate :

  • copiile autentificate a actelor de constituire ale agentului economic (certificatul de înregistrare, statutul, contractul de constituire, extrasul din Registrul de stat)
  • declarație de constituire a gospodăriei țărănești, copie buletinului de identitate
  • copie certificatul de atribuire a codului fiscal
  • copie certificatul de înregistrare ca plătitor al TVA
  • certificatele ce confirmă conturile bancare
  • actele ce confirmă mostrele ștampilelor (dacă există) și semnăturilor persoanelor ce au dreptul de a activa din numele întreprinderii (fără împuterniciri suplimentare).

2. Documentele Necesare:

Exportatorii trebuie să completeze și să prezinte documente specifice, cum ar fi factura comercială, documentul de transport (AWB, CMR etc.), declarația vamală și certificatele de origine, acte permisive în funcție de tipul de marfă exportată.

În scopul declarării mărfurilor, agentul economic trebuie să dețină un set de date aferente tranzacției, asigurînd veridicitatea și plenitudinea informațiilor.

Vămuirea mărfurilor se efectuează în baza unei declarații vamale, care se depune concomitent cu documentele ce justifică datele indicate în declarația vamală. Setul minim de acte necesare vămuirii include:

  1. document comercial – invoice/factură;
  2. document de transport – actul oficial ce însoțește încărcătura şi conține informația despre punctele de plecare și de sosire, denumirile transportatorului, expeditorului, destinatarului, condițiile şi caracterul deplasării, precum şi trăsăturile caracteristice de bază ale mărfurilor transportate.
    la deplasarea cu transportul auto: CMR – scrisoarea de trăsură internațională prevăzută de Convenția internațională cu privire la contractul de transport al încărcăturilor pe calea auto (or. Geneva, 12.05.1956); Carnetul TIR prevăzut de Convenția internațională cu privire la transportul internațional de încărcături sub acoperirea Carnetului TIR (or. Geneva, 14.11.1975).
  3. actul permisiv, doar în cazuri stabilite în legislație.
    Cu toate că aceste documente sînt suficiente pentru depunerea unei declarații, declarantul poate să anexeze și alte acte pe care le consideră relevante, precum contractul, documente de plată etc.

3. Declarația Vamală pentru Export:

Exportatorii trebuie să completeze și să depună o declarație vamală pentru export. Aceasta conține informații detaliate despre mărfurile exportate, inclusiv descrierea, valoarea, cantitatea și destinația finală.

4. Inspecția și Controlul Vamal:

Mărfurile exportate sunt supuse inspecției și controlului vamal pentru a se asigura conformitatea cu regulamentele și standardele vamale. Acest pas este esențial pentru a evita problemele la frontieră.

5. Plata Taxelor și Accizelor:

La ziua de azi conform noului cod vamal la Export NU se percep taxe vamale.

6. Emisiunea Autorizațiilor și Certificatelor:

Unele tipuri de mărfuri necesită autorizații sau certificări speciale pentru a fi exportate. Este esențial să obțineți aceste documente înainte de export.

7. Transportul și Monitorizarea:

După finalizarea procedurilor vamale, mărfurile sunt transportate către destinație. În acest proces, este esențială monitorizarea și urmărirea mărfurilor pentru a asigura livrarea corectă și la timp. Cu solutii digitale precum Cargos TMS (Planificator de Incarcaturi) si CargoExchange (Bursa de Transport Moldova) aceasta a devenit simnificativ mai simplu.

Care sunt avantajele obținerii statutului de Exportator Aprobat

Exportatorul Aprobat la prpceduri Vamale
  • exportatorul documentează pe propria răspundere originea preferențială a mărfurilor, astfel fiind exclusă necesitatea obținerii certificatului de circulație EUR.1 – prin urmare sunt reduse costurile (6 euro per certificat);
  • reducerea întârzierilor – prin excluderea timpului consumat pentru obținerea certificatului de circulație EUR.1, prin urmare fiind simplificate formalitățile la exportul mărfurilor de origine preferențială;
  • certificatul de Exportator Aprobat se eliberează gratuit și nu are termen de valabilitate;
  • în cazul deținerii statutului de Exportator Aprobat, de comun cu procedura de vămuire la domiciliu, este exclus contactul cu autoritatea vamală, iar exportatorul poate efectua exportul de la sediul propriu.

Sfaturi pentru Exportatorii din Republica Moldova:

  • Cunoașterea Regulilor Vamale: Înțelegeți cu atenție regulile și procedurile vamale pentru a evita întârzierile sau problemele la frontieră.
  • Documentația Corectă și Completa: Completați și prezentați documentele necesare corect și complet pentru a facilita procesul vamal.
  • Colaborarea cu Profesioniști: Implicați specialiști sau agenți vamali pentru a vă ghida și asista în procesul de export.

Este important ca exportatorii să fie familiarizați cu aceste proceduri vamale și să le respecte cu atenție pentru a efectua cu succes tranzacțiile de export în Republica Moldova.

Daca vrei sa gasesti mai multe informatii despre noutati vamale citeste articol Noul Cod Vamal intră în vigoare din 1 ianuarie 2024

Alla Busuioc, Consultant vamal @ CargoExchange