Noul Cod Vamal intră în vigoare din 1 ianuarie 2024

Incepând de 1 ianuarie 2024 a intrat in vigoare noul Cod Vamal al Republicii Moldova, obiectivul caruia este uniformizarea si armonizarea legislatiei vamale nationale cu cea a Uniunii Europene. Noua legislatie vamala va oferi agentilor economici mai multe facilitati, servicii digitalizate si reducerea birocratiei.

Noul Cod vamal va comasa într-un singur act normativ trei legi: actualul Cod vamal, Legea cu privire la tariful vamal și Legea cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice.

Acesta va îmbunătăți calitatea serviciilor furnizate de Serviciul Vamal agenților economici, va crește nivelul de protecție a datelor, va reduce costurile și întârzierile legate de declararea mărfurilor și va diminua riscurile de fraudă și incidentele de integritate prin monitorizarea online a operațiunilor vamale și reducerea numărului procedurilor vamale pe suport de hârtie.

Beneficiile și inovațiile noii legislații în domeniul vamal

• eliminarea taxelor pentru procedurile vamale și amânarea plății taxelor vamale
• reducerea costurilor și a timpului de vămuire
• validare automată a declarațiilor vamale la export
• digitalizarea și automatizarea proceselor
• interacțiune fizică redusă cu funcționarii vamali
• posibilitatea declarării verbale pentru anumite categorii de mărfuri
• reducerea costurilor și întârzierilor legate de declararea mărfurilor
• declararea trimiterilor poștale la distanță
• declararea până la 999 de mărfuri pe o singură declarație vamală (în prezent 99)
• diminuarea riscurilor de fraudă și incidentelor de integritate, prin monitorizarea online a operațiunilor vamale

O serie de noi simplificări, vor acorda beneficii reale pentru operatorii economici

Declarația simplificată – permite titularului să plaseze mărfurile sub un regim vamal pe baza unei declarații cu un set redus de date.
Înscrierea în evidențele declarantului – permite titularului să depună declarația vamală sub forma unei înscrieri în evidențele declarantului, cu condiția ca informațiile din declarația respectivă să fie la dispoziția autorităților vamale în sistemul declarantului la momentul depunerii declarației.
vămuirea centralizată – permite persoanei să depună la postul vamal unde este înregistrat o declarație vamală pentru mărfurile care sunt prezentate în vamă la un alt post vamal.

In concluzie – cele mai importante beneficii si inovatii sunt eliminarea taxelor pentru procedurile vamale si amanarea platii taxelor vamale, reducerea costurilor si a timpului de vamuire, validarea automata a declaratiilor vamale la export. Procedurile vamale vor fi digitalizate, declararea trimiterilor postale se va putea face la distanta, iar interactiunea fizica cu functionarii vamali va fi redusa. Riscurile de frauda si incidentele de integritate vor fi reduse prin monitorizarea online a operatiunilor vamale.

Daca vrei sa afli maii mult despre proceduri vamale – citeste Proceduri Vamale la Export în Republica Moldova

Proceduri vamale in Moldova

Alla Busuioc, Consultant vamal @ CargoExchange